Tot ce trebuie să știi despre Psihoastrologie
“Forța care mișcă soarele și stelele este aceeași forță care mișcă sufletul uman.” Lluís Gilbert
Psihoastrologia a luat naștere prin unirea a doua științe, psihologia și astrologia, oferindu-ne o viziune holistică asupra omului. Înțelegerea corectă atât a psihicului uman, cât și a energiei Cosmosului, dar mai ales a modului în care acestea se influențează, ne oferă un puternic instrument în descoperirea structurii energiei vieții, de care ne putem folosi în evoluția noastră materială și spirituală.
Introducerea astrologiei în domeniul psihologiei a început în jurul anului 1911, atunci când Carl Gustav Jung a început să studieze astrologia. Scopul său era să găsească un „indiciu de bază a psihologiei umane”, după cum a declarat într-o scrisoare adresată lui Sigmund Freud. Tot acesta a afirmat la vremea respectivă: „Îndrăznesc să spun că vom descoperi într-o zi în astrologie o serie de cunoștințe care au fost proiectate intuitiv în ceruri. De exemplu, se pare că semnele zodiacului sunt imagini ale unor caractere, alte simboluri ale libidoului, unde cuvintele descriu calități tipice ale acestuia la un moment dat.”
Sigmund Freud este considerat a fi descoperitorul inconştientului individual, acea parte a psihicului care conţine experienţele neplăcute sau traumatice, suprimate de mintea conştientă. Jung merge cu un pas mai departe: acesta este de părere că nu există doar un inconștient individual, ci şi un inconştient colectiv care conţine psihic imensa moştenire a evoluţiei umane. Potrivit lui Jung, această moştenire renaşte în structura fiecărui individ. Medicul psihiatru Fritz Riemann, un pasionat de astrologie, co-fondator al Academinei pentru Psihanaliză şi Psihoterapie din Munchen, introduce un al treilea concept, inconştientul cosmic, care reflectă participarea noastră la ordinea, ritmul şi legităţile cosmice, care ne marchează şi care se regăsește în tema astrală a fiecăruia.
Visele pot fi considerate o poartă de acces atât la nivelul inconştientului personal cât şi la nivelul inconştientului colectiv. Visele cu cifre, cu mersul prin întuneric sau cu copii mici sunt simboluri care reprezintă o legătură cu dimensiuni de care noi nu suntem conştienţi. Jung a descoperit că multe dintre aceste simboluri au un caracter universal. Ele pot fi găsite în miturile şi poveştile tuturor popoarelor şi arată "cunoaşterea" sau "înţelepciunea" comună tuturor oamenilor. Jung a numit aceste imagini primordiale simboluri sau arhetipuri. Natura reală a arhetipului nu este susceptibilă de a fi conștientă, ci este transcendentală, trece dincolo de conștient, într-un spațiu mult mai profund și vast. Simbolul sugerează un aspect al vieţii, care este inepuizabil în interpretarea sa şi, în cele din urmă, scapă tuturor eforturilor noastre de a-l conştientiza. Psihiatrul Edward Whitmont a afirmat că simbolurile astrologice ale planetelor sunt câmpuri energetice arhetipale și a definit astfel arhetipul ca fiind „un model cosmic universal și dinamic”. Un simbol central arhetipal în astrologie este însuşi cercul care semnifică cerul, cerul fictiv cu care operăm, în comparaţie cu cerul real cu care lucrează astronomia. În toate culturile, cercul este considerat a fi un simbol de plenitudine. În acelaşi fel, harta astrală a fiecăruia reprezintă integritatea individului şi arhetipul „Sinelui”.
Sistemul solar poate fi văzut ca simbol al unui model de energie care se reflectă, în orice moment, în toate formele de viaţă, de la organismele unicelulare - la om. Tema astrală individuală este o reprezentare simbolică a acestor modele de energie. În aceste simboluri putem vedea potenţialul personalităţii nativului. Jung descrie planetele ca fiind „zeii, simbolurile puterilor inconștientului”. Cu toate acestea, aceşti "zei" lucrează diferit de la un individ la altul. Potrivit astrologiei, simbolul astrului diurn reprezintă nucleul, centrul, figura regelui sau şeful precum şi forţa vieţii creatoare care se regăseşte în fiecare individ. Aceste interpretări pot fi deduse din acest simbol fără ca atitudinea să fie arbitrară.
Fiecare dintre noi reflectă arhetipuri sau personaje mitologice în personalitatea sa. Astrologia arată, prin plasarea și aspectele pe care le fac planetele în tema natală, unde și cum exprimăm aceste arhetipuri. De asemenea, astrologia arată cum ne-am dezvoltat, cum am evoluat în copilărie, cum i-am perceput pe părinții noștri, precum și dinamica inconștientului. În cea mai mare parte, astrologia ia în considerare și permite psihicului să preia evenimentele din mediul exterior pentru creșterea spirituală, dar și pentru a crea o mitologie personală. Astrologia psihanalitică oferă premisa de a lua în considerare, cu acuratețea specifică, data, locul nașterii, tradițiile, religia, situația familială, nivelul economic ale fiecărui nativ în parte. În acest fel, consilierea prin intermediul temei natale poate fi mult mai eficace și mai precisă.
Harta natală este o modalitate prin care Universul ne permite să înțelegem modul cum funcționeaza ritmurile cosmice și energiile primare, arhetipale, în fiecare dintre noi. Astrologia este un instrument prin care putem înțelege dinamica personalității pacienților, predispoziția psihică înnascută. Jung a afirmat că astrologia include suma tuturor cunoștințelor vechi de psihologie, inclusiv predispoziția înnăscută spre anumite caracteristici fizice, precum si succesiunea perioadelor de criză din viața unui om, pe care el le-a însumat sub termenul generic de „sincronicitate”. Whitmont afirma, plecând de la această idee, că aplicarea tehnicilor de astrologie într-un sens mai larg poate deveni un instrument de valoare pentru cel care explorează profunzimile psihicului, cum ar fi interpretarea viselor. Acestea din urmă ar da informații nu doar despre evenimente viitoare sau despre anumite trăsături de caracter, ci și despre dinamica inconștientului, precum și despre modelul după care omul ar reacționa pe tot parcursul vieții sale, luând propria individualitate ca pe o modalitate caracteristică de exprimare a întregului cosmic.
În concluzie, astrologia este o teorie completă a personalității, unificatoare și care oferă fundamentul pentru toate celelalte teorii. Ea cuprinde atât simboluri matematice, cât și un limbaj simbolic al vieții, sintetizat într-un sistem care este mai larg decât oricare altul. Astrologia prezintă, prin caracterul său atotcuprinzător, tipuri de caracteristici care descriu cu acuratețe diferențele individuale unice, precum și modelele de exploatare a energiei cosmice conștientizate. Astfel, dezvăluie funcționarea armonică a legilor universale, a polarităților, precum și a energiilor psiho-fizice ale fiecăruia.
Surse utilizate
Dima, G. (2011). Psihanaliza astrală. Revista Astrele. Disponibil la: https://www.astrele.ro/2011/07/26/psihanaliza-astrala/ . Accesat la data: 07.03.2022.
Freud, S. (2012). Opere esențiale, vol. 3-Psihologia inconștientului. Editura Trei.
Jung, C. G., Dem Zamfirescu, V., & Verescu, D. (2003). Arhetipurile şi inconştientul colectiv. Editura Trei.
Jung, C. G., Rossi, S., & Le Grice, K. (2017). Jung on Astrology. Routledge.
Riemann, F. (2013). Astrologie și psihoterapie. Editura Trei.
Whitmont, E. C. (1978). The Symbolic Quest: Basic Concepts of Analytical Psychology-Expanded Edition (Vol. 409). Princeton University Press.