Îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o relație
Capacitatea de a comunica este una dintre cele mai importante componente ale unei relații sănătoase și de durată. Când comunicarea lipsește sau când comunicarea este defectuoasă, conexiunea cu partenerul de viață scade semnificativ. În acest punct, amândoi vă simțiți frustrați, singuri, îngrijorați. Dacă acest lucru se întâmplă în relația ta, înseamnă că este timpul să acorzi mai multă atenție comunicării (Thorp, 2019). Poți începe prin a asculta.
Cheia unei bune comunicări este ascultarea activă. Ascultarea activă înseamnă să îți propui cu adevărat să asculți ceea ce are celălalt de spus, să fii concentrat pe mesajul care ți se transmite, fără să fii distras de alte lucruri sau gânduri. De asemenea, empatia este foarte importantă. Să te pui în locul celuilalt pentru a-l înțelege mai bine, pentru a înțelege și punctul său de vedere. Există două tipuri de ascultări: ascultare pentru a-l înțelege pe celălalt și ascultare pentru a-i răspunde celuilalt. Studiile arată că persoanele care într-adevăr ascultă pentru a înțelege ceea ce dorește celălalt să îi comunice au parte de mai multe satisfacții în relațiile interpersonale (Doell, 2003).
Conform psihologului Carl Rogers, ascultarea activă se află în centrul oricărei relații sănătoase. Partenerul care se simte ascultat are tendința de a fi mai deschis, mai democratic în modul de comunicare și de acțiune. Un bun ascultător nu judecă, ci creeză un mediu sigur autodezvăluirii. Ascultând cu atenție când partenerul vorbește, îi transmitem că ne pasă de ceea ce spune (Raab, 2017).
Putem învăța să fim buni ascultători. Mai jos sunt câteva sfaturi:
· Fii prezent, atent și concentrat la ceea ce îți spune partenerul;
· Încearcă să fii mai empatic și să te pui mintea partenerului;
· Ascultă semnificația mesajului per ansamblu;
· Evită să judeci ceea ce îți transmite;
· Nu lua totul personal;
· Acordă atenție și emoțiilor asociate cuvintelor transmise;
· Acordă atenție limbajului trupului;
· Privește-l pe partener în ochii când îți vorbește;
· Observă tonul pe care îți vorbește;
· Reprodu cu propriile cuvinte ce ai înțeles din ce ți s-a transmis pentru a te asigura că ai înțeles corect.
Surse utilizate:
Doell, F. (2003). Partners’ listening styles and relationship satisfaction: listening to understand vs. listening to respond. Graduate thesis. The University of Toronto Psychology Dept.
Raab, D. (2017). Deep Listening in Personal Relationships. Disponibil la: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-empowerment-diary/201708/deep-listening-in-personal-relationships Accesat la data: 17.01.2022.
Thorp, T. (2019). Listening in a Relationship. Disponibil la: https://chopra.com/articles/5-tips-for-improving-your-listening-in-a-relationship . Accesat la data: 17.01.2022.